Vår målerifirma

Några tips inför ditt färgval

Det är inte alltid så lätt att välja färg när man ska måla om en fondvägg eller ett helt rum där hemma. Vi har lång erfarenhet av målaryrket och har stor vana av att hjälpa kunder med färgvalet. Det är inte alltid lätt att göra en bra bedömning efter det lilla färgprovet hos färghandlaren eller på byggvaruhuset. Fråga oss, vi kan hjälpa dig att hitta rätt bland färger och nyanser – såväl matta som blanka.

Färgval styrs av många olika faktorer

Val av målarfärg styrs av många faktorer. Några av de viktigaste är vilket material underlaget består av och vilken färg som tidigare har använts på den aktuella ytan. Inomhus är du fri att välja lite som du vill – utomhus är det lite känsligare. I vissa fall måste man faktiskt ha bygglov för att måla med en annan kulör! Hör efter med grannarna innan du bestämmer dig för en alltför iögonfallande färg.

Viktigt att tänka på innan du väljer utomhusfärg är om du vill att huset ska sticka ut eller smälta in i den omgivande miljön. 

målare sollentuna

Sunt förnuft och känsla räcker långt

I de flesta fall klarar man sig bra med sunt förnuft och lite färgkänsla, men ibland kan man behöva hjälp med färgvalet. Vill du att ditt hus ska smälta in i en ljusare omgivning, välj då helst en färg med mycket vitt inblandat. För en mörkare miljö smälter en färg med mycket svart in bäst.

Inomhus behöver man inte anpassa sig till omgivningen på samma sätt, vilket ger stort utrymme till fantasin. Här följer några användbara tips för färgsättning inomhus.

  1. Om golvets färg dominerar rummet och du håller väggar och tak mer neutrala så kommer inredningen framträda tydligt och rummet kommer att ge ett rymligt intryck.
  2. Färgsätter man taket i en mörk nyans samtidigt som övriga ytor är ljusa, så ”sänks” taket. Mattor och möbler som går i samma ton som taket ger rummet ett harmoniskt intryck.
  3. Ett högt och smalt rum med mörkt golv och tak får en slående utseende om man väljer en ljus kulör på väggarna. Det gör att rummet upplevs som lågt i tak och bredare än det egentligen är.
  4. Ett litet rum kan man ge ett mörkt golv med en ljusare nyans på väggar och en neutral färg i taket. Detta ger en rymlig effekt, inte minst om man möblerar med ljusa möbler.
  5. Mörka varma färger skapar en intim atmosfär. Denna känsla kan förstärkas genom att man väljer en mörk nyans till golvet och en ljusare ton för väggar och tak.
  6. I ett långsmalt rum kan man skapa en kortare och bredare känsla genom att måla fondväggen i en iögonfallande färg. Man kan välja färg som matchar rummets möbler eller varför inte en fondtapet med motiv?

Där har du några tips som kan vara till hjälp när du ska måla om hemma. Vill du veta mer? Välkommen att kontakta oss på Lindahl & Lindblads måleri AB.

Vi hjälper dig gärna att måla – både inomhus och utomhus!